duminică, 2 august 2009

Produse naturale de curatenie si igiena a casei!


Solutii naturale si ecologice pentru curatenieImi dau seama cum suna un astfel de titlu pentru publicul roman, care, iesit din era interdictiilor, nu stie cum sa faca sa consume mai mult si mai “sofisticat”. A curata chiuveta cu bicarbonat de sodiu probabil pare primitiv si desuet. Totusi, pe site-urile green de dincolo descopar mereu obiceiuri sanatoase si atat de simple, pe care noi le-am uitat in favoarea solutiilor cu chimicale. M-a surprins initial ca sfaturile ecologistilor de a spala cu apa rece rufele si de a folosi otet pe post de inalbitor chiar sunt luate in considerare. Iar noi, romanii, desi avem tot ce ne trebuie pentru a trai mai in acord cu natura, totusi nu o facem. Ma tem ca este un snobism la mijloc, de care nu ma declar perfect straina, dar ma straduiesc…

Inapoi la curatenie.

De ce sa evitam produsele cu clor si antibacterienele puternice

Undeva, candva, am fost spalati pe creier si convinsi ca avem nevoie de chimicalele si toxinele cele mai puternice pentru a preveni aparitia germenilor. Reclamele la produsele de curatenie a gospodariei se lauda ca “omoara toate bacteriile”. Pana nu demult, si eu cautam pe rafturi solutia de curatare pe care scria “omoara toti germenii cunoscuti”, pentru ca igiena mi se pare cel mai mare lux.

Dar de ce sa pastram curatenia umplandu-ne caminele cu substante periculoase sanatatii? Solutiile de curatat petele, inalbitorii, solutiile de podele si curatenie in baie, precum si unii detergenti, pot sensibiliza excesiv mai ales copiii, gravidele sau persoanele sensibile, indeosebi astmaticii sau persoanele alergice.

Cele mai naturale si eficiente produse de curatenie pot fi preparate usor si rapid in casa, din cateva ingrediente de baza, pe care toti le avem in bucatarie. Ei bine, sa transferam o parte din ele si in baie:

  • bicarbonat de sodiu - in combinatie cu apa, otetul sau sucul de lamaie, este un bun agent de curatare in baie si bucatarie;
  • otet simplu - dezinfecteaza si curata murdaria; poate fi folosit si cel de mere;
  • suc de lamaie - ideal pentru indepartarea grasimilor de pe vase;
  • ulei de masline - pentru lustruirea mobilei;
  • ulei esential la alegere (absolut optional) - 2-3 picaturi sunt destul de adaugat in solutia de curatat, pentru a anihila mirosul (poate neplacut) de otet.

Cateva retete usor de retinut si preparat:

Solutie de spalat parchetul
1/4 ceasca otet alb
3l apa calda
2-4 picaturi ulei esential de eucalipt (sau dupa preferinte)

Solutie de lustruit mobila
1/2 ceasca otet alb
1 lingurita ulei masline (sau mai putin)
Se amesteca si se lustruieste mobila cu o carpa curata.

Solutie de curatat geamurile
1 ceasca otet alb
1 lingura suc de lamaie
3 cesti apa
2-3 picaturi ulei esential

Solutie de curatat in baie
Puneti pe o laveta umeda putin bicarbonat de sodiu si putin otet. Curatati. Pentru tusa finala, aplicati pe laveta cu care stergeti 2 picaturi de ulei esential. Personal, folosesc uleiul de eucalipt, care se gaseste in farmacii naturiste. Lasa un miros de proaspat, plus ca este un bun adjuvant pentru raceala si nas infundat, uleiul esential de eucalipt fiind un ingredient optim si pentru infuzii. Mai nou, am inceput sa experimentez cu uleiul esential de lavanda, care lasa o aroma relaxanta.

Solutie universala de curatare
1 lingura bicarbonat de sodiu
1 lingura suc de lamaie
1/2 ceasca apa fierbinte
Puneti toate ingredientele intr-o sticla cu spray si agitati bine inainte de folosire.

Solutie de lustruit metalul
Cupru si alama:
2 linguri sare
putin otet alb
Faceti o pasta, la care puteti adauga faina ca sa nu fie prea abraziva.
Inox:
bicarbonat de sodiu
otet alb
Bicarbonatul se aplica cu o carpa umeda, iar otetul se foloseste pentru eliminarea petelor.

Solutie pentru bucatarie
Daca stoarceti lamai pentru limonada, nu aruncati cojile. Cu interiorul lor puteti rapid da luciu chiuvetei. Mai mult, adaugand in interiorul lamaii stoarse putina sare marina sau bicarbonat de sodiu, veti obtine si un efect dezinfectant.

Pentru eliminarea mirosurilor neplacute din frigider
Puneti in frigider un mic recipient deschis continand bicarbonat de sodiu. Probabil e un remediu de cand lumea si chiar functioneaza.

Eu chiar aplic practic majoritatea acestor sfaturi si sunt eficiente. Majoritatea sunt renumite pentru efectul dezinfectant. Inca mai am si diverse produse ecologice pentru curatenie, pe care le folosesc alternativ. Dar am confortul mental ca nu mai simt mirosul chimicalelor, iar in subconstient sunt mai relaxata ca nu imi “tratez” locuinta cu substante toxice. Astept si parerile voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu